Gandurile reprezinta un principiu vital, intrucat sunt chiar principiul creator al universului. Prin insasi natura lor, ele se vor combina intotdeauna cu alte ganduri similare.

-Tu iti poti alege liber gandurile, dar rezultatul lor este guvernat de o lege imuabila. Orice ganduri asupra carora te concentrezi cu perseverenta vor produce mai devreme sau mai tarziu rezultate corespondente in domeniul starii de sanatate, al caracterului si al circumstantelor exterioare. De aceea, inlocuirea metodelor de gandire care genereaza efecte nedorite cu alte metode mai constructive se dovedeste absolut necesara.

-Asa cum stim cu totii, acest lucru nu este deloc usor. Obisnuintele mentale sunt foarte dificil de controlat, dar procesul este totusi posibil, iar metoda consta in a incepe chiar acum sa inlocuiesti gandurile distructive cu ganduri constructive opuse. Formeaza-ti obiceiul de a-ti analiza toate gandurile care iti trec prin minte. In cazul in care constati ca manifestarea lor iti va aduce beneficii, nu doar tie, ci inclusiv tuturor celorlalti oameni afectati de ele, cultiva-le cu toata iubirea, caci sunt ganduri valoroase, aflate in armonie cu Principiul Universal. Ele vor creste, se vor dezvolta si vor produce o recolta de o mie de ori mai bogata. Pe de alta parte, nu ar trebui sa uiti nicio clipa de acest citat de George Matthew Adams:

„Invata sa iti tii usa inchisa. Nu permite accesul in mintea ta, in biroul tau si in lumea ta a elementelor care doresc sa fie primite de tine, dar care nu iti pot aduce niciun fel de beneficiu.”

-Daca gandurile tale de pana acum au fost critice sau distructive si au condus la conflicte si la dizarmonie in mediul tau, schimba-ti atitudinea mentala. Cultiva numai ganduri constructive sau pozitive.

-Imaginatia poate fi de mare ajutor in aceasta directie. Cultivarea ei poate conduce la dezvoltarea idealului din care se va naste viitorul tau.

-Ea este torta care ne permite sa luminam noile lumi ale gandirii si experintei.

-Imaginatia este instrumentul eficient care le-a permis tuturor inventatorilor si tuturor marilor deschizatori de drumuri sa faca descoperirile lor, in conditiile in care nu existau precedente. Chiar daca memoria bazata pe precedente le-a spus: Asa ceva nu poate fi facut”, ei au trecut peste si au spus: „Iata ca se poate face”.

-Nici un constructor nu poate construi ceva pana cand nu a primit planurile de la arhitect. La randul lui, acesta le descopera in imaginatia sa.

-Daca vei ajunge la concluzia constienta a faptului ca Mintea reprezinta singurul principiu creator, ca ea este omniprezenta, omnipotenta si omniscienta, si ca te poti pune in mod constient la unison cu aceasta omnipotenta prin puterea gandurilor tale, vei face un pas extrem de important in directa justa.

-In cazul in care cultivi timp de zece ore pe zi ganduri negative, de slabiciune sau legate de diferite nenorociri, tu nu te poti astepta sa te bucuri de conditii de viata benefice, frumoase si armonioase pentru simplul motiv ca te-ai concentrat timp de zece minute  asupra unor ganduri pozitive, puternice si creative.

-Adevarata putere vine din interior. Orice putere din lume se afla in interiorul omului, asteptand ca acesta sa o descopere, sa o recunoasca si sa si-o asume, concentrandu-se asupra ei pana cand devine una cu ea.

-Totii oameni de succes se concentreaza asupra idealurilor pe care doresc sa le transpuna in practica. Ei se focalizeaza intotdeauna asupra pasului urmator necesar pentru realizarea idealului lor. Principalul material cu care construiesc ei sunt gandurile lor, iar imaginatia reprezinta atelierul in care isi desfasoara activitatea. Mintea este acea forta aflata vesnic in miscare cu ajutorul careia ei atrag in viata lor persoanele si circumstantele necesare pentru a obtine succesul dorit, iar imaginatia reprezinta matrita in care sunt forjate toate marile realizari.

Sistemul Maestrului- Charles F. Haanel