Oamenii al caror stil de comunicare este activ comunica intr-un mod plin de energie, spontan si oportunist. Sunt directi si deschisi; trec repede la un subiect si nu bat pasul pe loc. Tind sa ia decizii pripite si sa rezume lucrurile in graba.

Persoanele caracterizate de un stil de comunicare activ le place sa vorbeasca despre lucrurile pe care urmeaza sa le faca si despre ce au realizat. Folosesc limbajul pentru a obtine impact si sunt inclinati spre exagerare.

Acestor oameni le place sa ii faca pe cei din jur sa rada si sa fie facuti sa rada. Utilizeaza gesturi pline de verva si expresii faciale insufletite si nu se tem sa foloseasca un limbaj neconventional. De multe ori le place sa fie in miscare in timpul unei conversatii.

Oamenilor al caror stil de comunicare este activ le place sa se implice in discutie; le vine greu sa stea pe margine, cu exceptia cazului cand sunt amuzati sau fascinati de ceea ce spune cealalta persoana.

Indiferent daca subiectul discutat le este familiar sau nu, ei intervin plini de incredere, intr-un stil convingator.

Probleme intampinate:

Persoanele care comunica activ se simt constranse de regulile sociale, de amabilitati, protocol si eticheta. Nu agreeaza ezitarile si intreruperile. Daca cealalta parte face o pauza, de multe ori se folosesc de ocazie pentru a-si adauga propriile comentarii sau chiar pentru a schimba subiectul. Aceste personae ar putea avea nevoie sa-si imbunatateasca abilitatile de ascultare si capacitatea de a empatiza.